Якщо у Вас є прострочення по кредитах, скупчилися борги, то висока ймовірність того, що кредитори звернуться в колекторську компанію. І тоді вже остання буде спілкуватися з Вами на предмет повернення боргів.

У колекторів (факторингових компаній), хоч в Україні їх діяльність і стала за останній рік більш жорстко регулюватися за законом, все одно дуже багато порушень у спілкуванні з боржниками. Зазвичай колектори спілкуються нахабно, грубо і з погрозами.

 

Страждає особисте життя боржника. Вони можуть дзвонити Вам, Вашим друзям, родичам і навіть колегам на роботу. Можуть відправляти повідомлення з самим різним змістами, використовуючи всі можливі канали зв’язку (електронну пошту, смс, месенджери та ін). 

 

Головне питання: як обмежити себе від небажаного спілкування з колекторами, яке змушує Вас виплатити все, що вони вимагають.

 

Цього року (14.07.21) були введені нові поправки до Закону України “Про споживче кредитування”. Тепер:

  • в українське законодавство введено чітке поняття “колекторська компанія”, тепер це легальна діяльність, яку можна вести;
  • у той ж час колекторська діяльність обмежена певними умовами.

 

Один з акцентів в нововведеннях був зроблений на правила етикету для колекторів — потрібно їх дотримуватися при спілкуванні з клієнтом.

 

Тут також передбачено право боржника придбати собі представника. Тобто ще на етапі досудового врегулювання питань з проблемними кредитами. 

Що потрібно, щоб Ваші інтереси на етапі врегулювання питань в досубедном порядку з кредитором вирішував представник?

  • Ви вибираєте фізичну або юридичну особу для цього — той, хто буде вести Ваші справи і спілкуватися з кредиторами за Вас.
  • Після того, як вибір зроблено, потрібно у нотаріуса зробити довіреність у відповідному порядку про представництво Ваших інтересів.
  • Завірену копію довіреності ви направляєте своєму кредитору (або тут вже може це зробити ваш представник).
  • З моменту отримання цього документа із супровідним листом кредитору або колектору заборонено за власною ініціативою звертатися до вас (або Ваших родичів, друзів, колег).

 

Що буде, якщо кредитор або колектор порушить це правило? Підуть санкції, які вказані в Законі України “Про фінансові послуги”.

За різні порушення може послідувати штраф для організації в розмірі від 3-х до 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 102 тисяч гривень). До подібної юридичної відповідальності кредитора або колектора може залучити НБУ. 

 

Як може Національний банк України дізнатися про те, що кредитор або колектор порушили Закон, і таким чином покарати його?

 

Будь-який громадянин України може подати скаргу в НБУ. Потім він розгляне цю скаргу, і якщо будуть виявлені порушення, то далі винесе рішення про притягнення цієї організації до юридичної відповідальності.

Відео на нашому каналі дивіться тут:

 

Практичний приклад. У одного клієнта Юридичного центру захисту боржників була процедура банкрутства. В її рамках наші юристи виступали представниками перед кредиторами клієнта. Тобто він оформив нотаріальну довіреність на представництво його інтересів перед кредиторами та колекторськими компаніями. 

Наші фахівці відправили копію довіреності всім кредиторам клієнта, які були вказані у виписці по кредитній історії клієнта. 

Який результат? Кредитори все одно продовжували взаємодіяти з клієнтом (боржником) — дзвінки та повідомлення. Тобто це порушення Закону. Наші фахівці подали скаргу в НБУ з питання порушення з боку кредиторів. 

Відповідь від НБУ містила інформацію про те, що контролюючий орган направив кредиторам запит на надання інформації щодо даної скарги. Підсумок — більшість кредиторів після скарги припинили взаємодію з боржником (перестали виходити з ним на зв’язок). 

 

Чим ми Вам можемо допомогти?

 

Якщо вам докучають кредитори або колектори, і ви відчуваєте, що ваші законні права порушуються, то ви можете звернутися в Юридичний центр захисту боржників. Ми надаємо послуги з представництва Ваших інтересів перед кредиторами. 

Якщо самому складно розібратися в ситуації, Ви можете зателефонувати нам за номером (044) 334-81-90 або залишити заявку на сайті через форму зворотного зв’язку. Наш консультант допоможе Вам.

Не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні!

Почніть з малого, пройдіть безкоштовну консультацію по телефону прямо зараз і ви дізнаєтеся як вирішити проблемні заборгованості!